Cazare 4 Stele Predeal Obiective Turistice Maramures

Ieud, sa vedem cea mai veche biserica de lemn din Europa: are peste 600 de ani si se afla in patrimoniul UNESCO. Biserica veche a Manastirii Barsana cu hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului. De Craciun, turistii pot participa la slujba la biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena", situata la 500 metri de pensiune, iar la masa de pranz vor fi serviti cu ciorba ardeleneasca, ceafa rustica la cuptor, cozonaci si prajituri de casa.

Noaptea de Revelion este, in rânduială, organizata in acelasi duh traditional, cu o masa mare si cu numeroase obiceiuri specifice locului pentru sarbatoarea de Anul Nou. Aici, la fiecare masa vei gasi mamaliga cu urda, sarmale cu pasat, placinta sau turtite de malai. Orele 12:00 - 20:00: ateliere de creatie si invatare: olarit (ceramica) - mesterul Brunar Tanase si familia, cioplit in lemn - mesterul stefan si mesterul cioplitor Pupaza, tesut, dans maramuresean, muzica traditionala - Aromanii Farseroti.

Măsură de mai bine de 50 de ani, artistul a creat sute de cruci din lemn in stilul caracteristic si "veget", traditie de a carei continuitate s-a ocupat dupa moartea sa ucenicul Dumitru Pop Tincu. In vârstă ce o ceata subtire isi facea aparitia între varfurile brazilor, ratele pareau ca se grabesc sa isi termine treburile pe lac, ca sa se duca la culcare. Lacul Albastru. Important obiectiv turistic natural, este singurul din lume care isi devia culoarea in functie de lumina care se a se răsfrânge pe suprafata sa sau de oamenii care inoata in el.

Cei care isi doresc sa cunoasca mai multe despre oamenii care au facut realizabil transportul pe caile ferate sunt invitati la un simpozion dedicat marilor personalitati in domeniu. Despre ce este vorba? Linia insoteste drumul pe langa portile oamenilor exact la fel ca si pe portiunea de cale ferata Vama-Moldovita, numai ca acum vorbim de o cale ferata cu ecartament ingust. Construita intre anii 1930 - 1933, linia ferata pe ecartament ingust (760 mm) are o lumgime de 56 km, intre Viseu si Izvorul Comanului.

Daca aveti idei contactati-i si nu veniti cu comentarii acide, de ce diesel si nu abur, de ce doar Cornatel si nu toata linia veche. Urmatorul interval va fi caracterizat printru perioade prelungite cu instabilitate atmosferica in aproape toata tara, dar mai cu seama in vestul, centrul si nordul teritoriului. Maramuresul se mai mandreste cu Sapanta cu Cimitirul Glumeţ. Vineri, 14 mai, in comuna Sapanta a avut loc un eveniment pe care nici ploaia n-a reusit sa il amane taierea panglicii inaugurale a noii retele de alimentare cu apa a comunei.

Facilitati: cameră de primire pentru servirea mesei, bucatarie, parcare, spatiu pentru gratar, foisor, loc de joaca copii, ferma proprie. Pot spune ca am avut parte si de aventuri, deoarece la un moment dat a deraiat chiar vagonul in care ne aflam. Iarna in Maramures te face sa simti ca faci parte dintr-un basm. Localitatea Sapanta se afla la 20 km de Sighetu Marmatiei, judetul Maramures si este cunoscuta după renumitul Cimitir Veget.

Plasat in satul Sapanta din judetul Maramures, cimitirul este celebru pentru coloritul viu al mormintelor si al crucilor, printru picturile naive care le infrumuseteaza si printru epitafurile amuzante inscriptionate pe cruci. Inca din Evul Mediu, Bistrita-Nasaud a fost puntea de legatura intre Transilvania supra Moldova si Maramures, cel mai important fiind drumul european E58. Mocanita circula zilnic intre lunile mai - noiembrie, iar pretul calatoriei este careva echilibrat.

Valorile medii ale temperaturii medii anuale variaza in functie de altitudine intre 8 - 9 grade in depresiuni si 0 grade in zona montana inalta. Astfel am ajung in Halta Rosia Montana. Desi modernitatea a patruns si in aceasta zona, traditiile si frumusetea pitoreasca ale acestor meleaguri face din Maramures cel mai bine pastrat tăinuit al Europei. Albia raului este plina de bolovani mari.Cascada, frumusetea peisajului, accesibilitatea traseului, cat si posibilitatea de a profesa pescuitul sportiv permit practicarea multor forme de au-toturism.

Situata la 21,6 km de gara, aceasta ofera turistilor posibilitatea de a savura mancare proaspat pregatita si de a admira peisajele renumite ale zonei. După moartea lui, în 1977, opera lui a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Stinghie Tincu. Zilele de functionare, tarife si ora de plecare sunt prezentate detailat în mersul trenurilor. La sosirea în Sighet cu trenul extraordinar, toţi oaspeţii festivalului (cei care îşi anunţă prezenţa la festival) vor fi aşteptaţi de un microbuz.

In perioada austro-ungara, trenul cu aburi asigura transportul persoanelor si al marfurilor la Targu Mures. Tot din Gara de Nord a plecat si trenul de epoca Calugareni, care mers pina la Gara Regala Baneasa. Cu aproximativ 2000 de ani înaintea erei noastre patrund si in acesta loc triburile indo-europene, astfel ca Epoca Bronzului e bine reprezentata via depozite mai importante din Sapanta, Sarasau, Sighet, Tisa, Calinesti, Sieu, Rozavlea, Ieud, Cuhea, Saliste si Moisei. Undeva in Muntii Carpati, mai exact in Muntii Maramuresului, gasesti bine ascunsa de padurile bogate, una dintre Cele Mai Ieftine Pensiuni Maramures Cu Piscina De Plastico No Extra (http://cazaremm.ro) mai importante bogatii atat din exact de spectru tehnic, cat si cultural.

Initial valoarea sa a fost recunoscuta pe plan national, insa ulterior i-a urmat recunoasterea internationala, astazi facand parte din patrimoniul cultural vast, aflandu-se dedesubt egida UNESCO. Om necăutat, divin si cu frica de Dumnezeu, a inteles ca moartea face parte din viata. Ei credeau in viata vesnica, in trecerea intr-o alta lume dupa moarte si in sansa de a-l intalni astfel pe zeul lor, Zamolxe. Aceste mesaje reprezinta ironic, dar fara rautate, viata celui care a decedat.

Vizitatorii lui strabat pasurile montane, coboara in vaile insufletite, deoarece traditiile rurale se dezvaluie in fata lor ca un muzeu ce a coagulat viata, un peisaj ce este pe placul si celui mai capricios calator. Acum circula din mai pana in octombrie periodic, trenuri cu abur pentru turisti si iubitori de cai ferate.